booked.net Sasca Montana Nr.535, Caras Severin, Romania +40 723 819 222

De Vizitat

PARCUL NAȚIONAL CHEILE NEREI - BEUȘNIȚA

Parcul Național Cheile Nerei - Beușnița

  • Locatie: Aria naturală se întinde în partea sud-vestică a județului Caraș-Severin, pe teritoriile administrative ale orașelor Anina și Oravița și pe cele ale comunelor: Bozovici, Cărbunari, Ciclova Română, Lăpușnicu Mare, Sasca Montană și Șopotu Nou și este străbătută de drumul național DN57B care leagă orașul Oravița de satul Bozovici.

Lacul Dracului


Lacul a fost inițial un lac subteran, însă, odată cu prăbușirea unei bucăți din tavanul peșterii de la Lacul Dracului, acesta a apărut la suprafață, spre deliciul turiștilor. O parte din malurile sale au rămas în surplombă. Lacul se întinde pe o suprafață de aproximativ 700 mp și este cunoscut ca fiind cel mai mare lac carstic din țară. Diametrul lacului este de 20m, în timp ce adâncimea maximă variază între 9 și 12 m. Lacul Dracului se află chiar la una din cele două intrări în peșteră. Cealaltă intrare întâlnește galeria principală, cu o lungime de 70m. Galeria nu are nici un fel de formațiuni speologice specifice. În timpul ploilor abundente, galeria nu poate fi vizitată, deoarece este inundată complet. Apa lacului are o culoare albastru – verzuie, însă poate varia în funcție de culoarea cerului care este oglindită în apă. În aceste locuri mai circulă și o legendă, potrivit căreia în lac s-ar fi aruncat chiar dracul, după ce a pierdut pariul cu un bătrân. Se spune că, într-o zi, bătrânul, păstor fiind, își plimba caprele pe o pajiște de lângă lac. La un moment dat, apare ca din senin un omuleț mai ciudat care îl provoacă pe păstor să îi frigă peștele fără ca el să se îndoaie. Păstorul, fiind isteț, acceptă, dar pune condiția ca și dracul să-i frigă un cap de țap, dar fără să rânjească. Așadar, păstorul ia peștele înfige o țepușă pe lungul peștelui, îl frige și acesta nu se îndoaie. Dracul, la rândul lui, ia și el capul de țap, îl leagă bine, dar când îl pune la prăjit, acesta își arată dinții. De ciuda că a fost păcălit, dracul se aruncă în apele lacului. De atunci i-a rămas numele de Lacul Dracului. Localnicii susțin că lacul nu are fund, că are mai multe tunele subterane, iar cine se avăntă să facă baie în lac nu se mai întoarce niciodată.Cascada Beusnita

Cascada Beuşniţa reprezintă un fenomen unic, un adevărat monument al naturii şi un obiectiv de însemnată valoare turistică, geologică si peisagistică. Cascada se află pe râul Bei, în amonte de lacul Ochiul Beiului şi cuprinde de fapt mai multe mini cascade. Aceasta are 15 m, iar în zilele senine, când razele soarelui străbat până la apele învolburate ale râului, cascada pare înconjurată de zeci de curcubeie. Pare o cascadă de pe o insula tropicală, cum vezi doar în filme. Apa cade peste stânci, printre perne de muşchi, ca o pânză diafană şi acoperă micile grote care se văd în spatele şuviţelor de apă. Când debitele sunt mari, îndeosebi primăvara, efectul fonic este uluitor. Legenda spune că apele spumoase ale cascadei reprezintă voalul de mireasă al păstoriţei îndrăgostite de bei.